Het verhaal

Wie is biobuur?


Ik ben Kris Hofmans en Biobuur de éénmanszaak die ik in de lente van 2013 opstartte.


Na mijn studies geografie en ruim 10 jaar bureauwerk besloot ik in 2010 loopbaanonderbreking te nemen en het leertraject ‘Biologische – en biodynamische landbouw’ van Landwijzer te volgen. Gedurende deze boeiende 2-jarige opleiding (her)ontdekte ik het genot van het zwoegen in de buitenlucht, het belang van de voor mij logisch aanvoelende keuze voor biologische landbouw en de trots over de eigen geteelde groenten. Tijdens de opleiding liep ik een jaar stage op het biologische tuinbouwbedrijf Akelei te Schriek.


Na de opleiding kon ik aan de slag op Akelei als ik zorgde voor extra omzet. Die afzet werd biobuur. Gedurende enkele jaren werkte ik mee op het veld en oogstte de groenten die ik dan meenam in pakketten naar de stad.


De wekelijks vaste bestelling van de abonnementen maakten een goeie planning mogelijk en een zekere afzet. De abonnees konden elke week rekenen op een portie verse groenten van Akelei en andere lokale bioboeren.


In 2018 richtte Biobuur samen met Ferm, ’t Middenveld de maatschap M’akker op. Met M’akker, de Mechelse akker, staan we elke week op de Grote Markt tijdens de zaterdagse markt in Mechelen. Je vindt ons in de laatste gang vlakbij het begin van de Befferstraat.


In april 2019 neemt Biobuur een nieuwe stap met de start van een webshop bij Linked.farm. Deze webshop is in de eerste plaats bedoeld om de administratie van de groente- en fruitpakketten te vereenvoudigen.


Ondertussen werk ik zelf al enkele jaren terug deeltijds als ambtenaar en steken Sam of Floriaan van Akelei wekelijks een handje toe bij het maken en verdelen van de pakketten.



Biologisch

Biobuur wordt gecontroleerd door TUV NORD Integra. Alle producten in de pakketten zijn, tenzij uitdrukkelijk vermeld, van biologisch gecontroleerde oorsprong of van bedrijven die in omschakeling zijn naar bio en onder controle staan van een erkend controle-organisme.

Biobuur neemt groenten en fruit af van volgende lokale biologische bedrijven:

  • Akelei te Schriek
  • Bioboer Busschots te Koningshooikt
  • Buiten-gewoon te Keerbergen
  • Ferm te Hombeek
  • Bogaertsheide, Kessel
  • ...

Bij onvoldoende lokaal aanbod worden ook producten afgenomen van de lokale biologische groothandel: Biofresh (OLV-Waver).


Ecologisch

Biobuur wil de ecologische voetdruk zo klein mogelijk houden. In de eerste plaats door te kiezen voor seizoensgebonden producten van biologische landbouw.

Bij het samenstellen van de pakketten wordt vooral voor lokale producenten gekozen, bij producten van de biologische groothandel spelen de transportkilometers een belangrijke rol in de keuze. Op de bananen na komt het zuiderse fruit uit Europa.


Het verpakkingsmateriaal wordt beperkt en zo mogelijk hergebruikt. De abonnees nemen zelf een tas, doos, … mee om de groenten en het fruit over te laden uit de blauwe kisten. Deze kisten blijven op het afhaalpunt en worden opnieuw gebruikt voor de volgende bestelling. De papieren zakken en de netzakken worden, indien proper en netjes, terugbezorgd en herbruikt.