Het verhaal

Wie is biobuur?


Ik ben Kris Hofmans en Biobuur de éénmanszaak die ik in de lente van 2013 opstartte.


Na mijn studies geografie en ruim 10 jaar bureauwerk besloot ik in 2010 loopbaanonderbreking te nemen en het leertraject ‘Biologische – en biodynamische landbouw’ van Landwijzer te volgen. Gedurende deze boeiende 2-jarige opleiding (her)ontdekte ik het genot van het zwoegen in de buitenlucht, het belang van de voor mij logisch aanvoelende keuze voor biologische landbouw en de trots over de eigen geteelde groenten. Tijdens de opleiding liep ik een jaar stage op het biologische tuinbouwbedrijf Akelei te Schriek.


Na de opleiding kon ik aan de slag op Akelei als ik zorgde voor extra omzet. Die afzet werd biobuur. Gedurende enkele jaren werkte ik mee op het veld en oogstte de groenten die ik dan meenam in pakketten naar de stad.


De wekelijks vaste bestelling van de abonnementen maakten een goeie planning mogelijk en een zekere afzet. De abonnees konden elke week rekenen op een portie verse groenten van Akelei en andere lokale bioboeren.


In 2018 richtte Biobuur samen met Ferm, ’t Middenveld de maatschap M’akker op. Met M’akker, de Mechelse akker, staan we elke week op de Grote Markt tijdens de zaterdagse markt in Mechelen. Je vindt ons in de laatste gang vlakbij het begin van de Befferstraat.


In april 2019 neemt Biobuur een nieuwe stap met de start van een webshop bij Linked.farm. Deze webshop is in de eerste plaats bedoeld om de administratie van de groente- en fruitpakketten te vereenvoudigen.


Ondertussen werk ik zelf al enkele jaren terug deeltijds als ambtenaar en steken Sam of Floriaan van Akelei wekelijks een handje toe bij het maken en verdelen van de pakketten.


Op 1 april 2023 wordt Biobuur 10 jaar. Het wordt een bijzondere bijna-verjaardag want 31 maart stopt Biobuur en laat ik de pakketten over aan Akelei, de plek waar Biobuur ook ontstond.

 

Het biologisch tuinbouwbedrijf Akelei in Schriek, dat in de jaren ’80 werd opgericht door Johan en Greet, werd op 1 januari 2023 omgevormd tot een coöperatie. Samen met Greet zet de jonge bende die bestaat uit boer Sam, zoon Floriaan voor de winkel en dochter Hanne samen met kok Jelmer voor de catering, het bedrijf verder. De voorbije jaren hielpen Sam en Floriaan al mee met het maken van de pakketten. En zonder dat jullie het merkten namen ze in de zomer van 2020 Biobuur al eens helemaal over toen ik met een hersenschudding enkele maanden buiten strijd was.

 

De pakketten zijn in goede, ik zou zelfs durven zeggen in ‘betere’ handen. Jullie gaan weer beter op de hoogte gehouden worden van het reilen en zeilen op de boerderij. Jullie zullen profiteren van de samenwerkingen van Akelei met andere bioboeren in de buurt. Groenten zullen dus nog meer van lokale boeren komen en minder aangekocht worden op de vroegmarkt. Dat geldt ook voor het inlands fruit. Ook voor het zuiders Fruit scoren ze beter: Akelei werkt samen met The Foodhub uit Leuven, zij leveren fruit van kleinschalige coöperatieve boerderijen uit Spanje en Italië.

 


Meer info:

https://www.akelei-schriek.be/woensdag-mechelen/